Trbušni ples

Uz vatrene ritmove arapske glazbe i Renatin vrckavi duh i optimizam, družite se, zabavite, oblikujte tijelo i naučite plesati!!!


Trbušni ples je najskladniji i najženstveniji način održavanja dobre tjelesne forme jer graciozni pokreti bokovima čine struk elegantno vitkim, a vaše tijelo gipkim i poželjnim.   

U prednostima ovog plesa mogu uživati žene svih dobi i tjelesne građe.  Svaka žena  može sebi prilagoditi ritam treninga kao i brzinu izvođenja elemenata prema svojim mogućnostima.

Osim ljubavi prema plesu nisu potrebne nikakve posebne predispozicije. Svatko po svojoj prirodi ima osjećaj za ples u sebi, samo je kod većine ljudi taj osjećaj uspavan i treba mu poticaj.

Za razliku od ostalih plesova, koji su plesovi koraka, trbušni ples je ples mišića. Plešući ga, razvija se kontrola velikog broja mišića „ za koje nismo ni znali da postoje“, a njegove dobrobiti su brojne.


Skladno oblikuje mišiće cijelog tijela

Trbušni ples istovremeno razvija snagu i fleksibilnost, fokusirajući se na mišiće trupa (trbušni i leđni mišići) i zdjelice. Idealan je za bokove i stražnjicu, a skladno oblikuje i mišiće nogu, ruku i ramena.


Ne opterećuje zglobove, pomaže pri oslobađanju napetosti kralješnice

Plesanjem se poboljšava tok sinovijalne tekućine (koja je prirodni lubrikant u zglobovima), a djeluje i na jačanje koštane strukture, te pridonosi prevenciji osteoporoze.


Izvrsna je kardiovaskularna vježba, poboljšava kondiciju

Trbušni ples sagorijeva oko 300 kalorija na sat. Kombinirate li ga sa zdravom prehranom, trbušni ples može pomoći i onima koji žele skinuti višak kilograma.


Ublažava simptome PMS-a i pomaže protiv bolnih mjesečnica

Trbušni ples poboljšava cirkulaciju u donjem dijelu trbuha i zdjelice, te tako poboljšava rad unutarnjih organa, otklanja menstrualne grčeve, pomaže uspostaviti hormonalnu ravnotežu, te ukloniti PMS


Čini izvrsnu pripremu za trudnoću i porod

jer njime jačamo mišiće koji se koriste tokom samog čina poroda. Plesati se može i za vrijeme trudnoće, ako je trudnoća urednog tijeka i nema nikakvih komplikacija. Kao i svaka druga tjelovježba u trudnoći, mora biti uz suglasnost liječnika koji vodi trudnoću.
Trbušni ples izvrstan je i u razdoblju nakon poroda jer skraćuje vrijeme oporavka i pomaže vratiti tonus trbušnim mišićima.


Ima blagotvoran učinak na regulaciju probave

Ublažava tegobe s nadutošću, opstipacijom (zatvorom) ili iritabilnošću crijeva


Poboljšava ravnotežu i koordinaciju, te pravilno držanje tijela

jer jača posturalne mišiće (mišići koji održavaju uspravan stav tijela).


Podiže samopouzdanje

Prednosti trbušnog plesa su kako tjelesne, tako i duhovne prirode. Trbušni ples pomaže ženama da se osjećaju ugodnije u vlastitoj koži i da budu sigurnije u sebe.


O Voditeljici


Satove trbušnog plesa vodi Renata Nime, izvorna sirijska plesačica trbušnog plesa, s preko dvadeset godina iskustva u ovoj iznimnoj plesnoj vještini.
Iako je rođena u Splitu, budući da joj je otac Sirijac, kao devetogodišnja djevojčica zajedno s obitelji seli se u Damask i ostaje tamo narednih 18 godina.


 "Ljubav prema trbušnom plesu rodila se u trenutku kada sam po prvi put prisustvovala nastupu trbušne plesačice."


Uz bazičnu poduku u kazalištu, Renata svoju plesnu vještinu usavršava na brojnim plesnim radionicama diljem Sirije, a s vremenom je klasičnom trbušnom plesu dodala i neke svoje elemente.Na Vašu i našu sreću, 1999. godine Renata se vraća u Split, a od 2004. godine počinje održavati satove trbušnog plesa i dijeliti s nama svoje plesno iskustvo kako bi nam omogućila da i mi uživamo u svim njegovim dobrobitima.